Sneller vinzwemmen met creatine?

Wil jij jouw vinzwemprestaties ook verbeteren? Creatine kan jou daar zeker bij helpen! Bestel deze pot creatine van 500 gram voor € 13,50 direct online!
Creatine

Ga je door creatine sneller vinzwemmen?

Je hebt misschien wel eens van creatine gehoord. Het kan ook best zijn dat je het al gebruikt want het is een veel gebruikt voedingssupplement in de sportwereld. Maar werkt het wel? En belangrijker nog, heb je er als vinzwemmer wat aan?

Wat is creatine precies?

Creatine is een lichaamseigen stof. Creatine wordt in de lever, alvleesklier en nieren aangemaakt uit aminozuren. Aminozuren zijn ook de bouwstenen van eiwitten. Als je bij de biologieles goed hebt opgelet wist je dit natuurlijk al.

Het is dus een stof die van nature in je lichaam voorkomt. Per dag wordt er ongeveer 1 gram creatine door je lichaam aangemaakt. Creatine komt ook voor in vlees. Met name biefstuk bevat veel creatine. Dus als je veel vlees eet zal ook het creatinegehalte in je lichaam toenemen. Creatine wordt voor 95% in de spieren opgeslagen.

Wat doet creatine precies?

Stel dat je 100 meter MV voluit gaat vinzwemmen. Er komt zeker een moment dat jouw benen gaan verzuren. Omdat je zo snel vinzwemt kun je onvoldoende zuurstof opnemen om de normale aërobe verbranding (met zuurstof) in stand te houden. 

Het lichaam gaat dan over op de minder gunstige anaërobe lactische (zonder zuurstof) verbranding. Het grote nadeel is dat bij deze verbranding er minder energie vrijkomt en dat de benen gaan verzuren (lactaat of melkzuur in je benen). Je kent dit gevoel vast wel en het is niet echt prettig. Maar zonder een beetje pijn helaas geen topprestaties!

En wat doet creatine nu precies? Creatine beïnvloedt het anaërobe lactische proces. Creatine zal dit proces namelijk wat uitstellen. Dit heeft een gunstig effect op jouw vinzwemprestaties. Immers je benen zullen wat later gaan verzuren.

Ik zal je een concreet voorbeeld geven. Stel dat je 50 meter AD gaat zwemmen. Uiteraard op 100%. De gemiddelde vinzwemmer zal na ongeveer 10 seconden al een beetje gaan verzuren (na 10 seconden gaat het anaërobe lactische proces van start). Stel nu dat je op de juiste wijze creatine hebt gebruikt. Je stelt dit vervelende proces dan met enkele seconden uit. En dit heeft natuurlijk een gunstig effect op jouw tijd.

Is creatine voor alle vinzwemmers te gebruiken?

Nee, dat niet. Stel dat je maar 1x of 2x per week traint dan kun je veel meer winst halen door één keer extra te trainen. Het heeft ook totaal geen zin als je de trainingen niet echt serieus neemt. Stel dat je een 'gezelligheidszwemmer' bent dan kun je veel beter 's avonds aan het bier gaan. Daar heb je dan veel meer lol aan. 

Het meeste voordeel hebben sprinters. Met name bij explosieve kracht is creatine een zeer nuttig 'hulpmiddel'. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat creatine echt werkt. De meeste supplementen zijn volstrekt zinloos maar creatine is één van de uitzonderingen. Vandaar dat het ook door zoveel (top)sporters wordt gebruikt. En het goede nieuws is dat creatine niet op de dopinglijst van de World Anti-Doping Agency (WADA) staat. Dus je mag het gewoon gebruiken. In Frankrijk is het trouwens wel verboden.

Maar ook vinzwemmers die kiezen voor de langere afstanden zoals de 800 en 1500 meter kunnen met creatine voordeel halen. Tijdens de wedstrijd zul je bij een langere afstand niet zoveel voordeel hebben. Het verbrandingsproces is dan namelijk voornamelijk aërobe.

Maar tijdens zware intervaltrainingen kan er bij gebruik van creatine optimaler getraind worden. Uiteindelijk zal een lange afstandszvinwemmer er dus ook profijt van hebben.

Vertrouwen = sneller zwemmen. Je weet dat het wetenschappelijk is bewezen dat creatine werkt. Dat geeft ook een psychologisch voordeel omdat je dan nog meer vertrouwen krijgt en waardoor je ook om die reden nog sneller gaat vinzwemmen.

Zijn er nadelen?

Creatine houdt vocht vast in de spieren. Tijdens de zogenaamde 'oplaadfase' kun je 1 tot 3 kilo aankomen. Wees niet bang dit is geen vet maar water in je spieren. Je ziet er dan meteen een stuk gespierder uit zonder maar één gewicht aangeraakt te hebben. Kun je mooi je concurrenten mee imponeren. 

Maar zorg er wel voor dat je tijdens het gebruik van creatine voldoende drinkt omdat anders dan kans bestaat dat je uitdroogt. Verder is de kans op kramp iets groter.

Sommige sporters maken van nature al veel creatine aan. Voor hen is het volsteekt zinloos om creatine te gebruiken.

Verder zijn er geen nadelen bekend over het gebruik van creatine. Alleen is het wel zo dat er nog geen onderzoek is gedaan naar lange termijn gevaren van creatine. Maar momenteel zijn er geen indicaties dat het gevaar kan opleveren. 

Hoe te gebruiken?

  • Gebruik de eerste week 6 tot 12 gram creatine per dag. Neem dan 3 porties van 3 gram verdeeld over de dag
  • Gebruik de volgende 5 weken 3 gram creatine per dag. Neem 1 portie van 3 gram per dag.
  • Gebruik vervolgens 6 weken niets. 
Dit is belangrijk omdat het lichaam anders niet meer in staat is om zelf creatine aan te maken.

Vinzwemmer tekening